català - spanish


ÚS DE L´APPLET DE GEOMETRIA

applet de geometria s´utilitza per il·lustrar els 13 Llibres dels Elements. Es poden manipular les figures arrastrant els punts amb el cursor. S´ha de tenir activat el permís de Java del seu navegador. Si l´opció de Java no està activada o el navegador no suporta Java no estarà activa la funció dels applets. Clicant a sobre d´alguns punts actius de les figures el conjunt es mou. Els punts lliures generalment són vermells i són els que es poden arrastar amb el cursor mentre tota la figura s´ajustarà a les noves dimensions. Clicant un cop i mantenint el botó també podem trobar els punts taronges que es mouran lliurement a no ser que es limitin a desplaçar-se en línia recta, al voltant d´un cercle, d´un pla o d´una esfera depenent de la figura.. Els applets permeten també fer rotacions a partir de punts lliures que poden ser de color verd. Fixem-nos en l´applet següent utilitzat per demostrar la relació entre un tetraedre i un cub inscrits en una esfera. El diàmetre de l´esfera té una longitud AB i que clicant a sobre d´A o de B podem canviar el tamany de l´esfera. El costat del cub mesura BD i el costat del tetraedre mesura AD de longitud. Les arestes del cub són vermelles i les del tetraedre blau clar. El centre de l´esfera és el punt vermell i es pot arrastrar amb el cursor per moure l´esfera. El punt E es pot arrastrar a qualsevol lloc de la superfície de l´esfera. El punt F té la mateixa llargada que BD respecte de E que queda fixat juntament amb M.
(Vegeu la proposició 15 del Llibre XIII).


***If your browser doesn't deal with java applets, then the illustrations in the Elements will still appear but only as plain images and can't be manipulated. Those images were captured from the running Geometry Applet.***


java applet or image

Observeu que no es poden arrastar punts fora del límit de l´applet i que segons a quin tamany manipuleu les figures, alguna part d´elles queda fora de l´abast visual. Després de fer un moviment, si es clica la tecla R o la barra d´espai, la figura tornarà a la seva posició inicial. També es pot manipular l´applet en una finestra nova si us col·loqueu a sobre de l´applet i cliqueu el botó esquerra del ratolí i després la tecla U o la tecla Enter. La finestra nova us permet ampliar l´applet a pantalla complerta. Si cliqueu la tecla D o la tecla Enter l´applet deixa la finestra flotant i torna a lloc. La majoria de navegadors no permeten imprimir les imatges que es creen en Java en els Applets. Si desitgeu imprimir una posició relativa d´alguna figura, desactiveu momentàneament l´opció de Java del navegador i les imatges planes podran ser impreses.


Copyright © 1996/1997 (Juny, 1997)
D.E.Joyce

Clark University

© Drets de Traducció al català cedits 2002/2003
Jaume Domenech Larraz
info@dibuixtecnic.com

© Copyfreedom 2012 JDL Euclides.org